اصلاحیه نرخ مالیات بر ارث مستقیم امروزه در قانون مالیات برارث براساس این که ارث متوفی به چه میزان باشد، مالیاتی متفاوت دارد. نرخ مالیات بر ارث تابعی از این امر هم می باشد که وراث با متوفی چه نسبتی داشته باشد. هر چه نسبت وراث با متوفی نزدیک تر باشد، مالیات بر ارث کمتر است و هر چه نسبت دورتر باشد، نرخ مالیات بیشتر خواهد بود.
تا مبلغ ۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال طبقه اول ۵% ، طبقه دوم ۱۵% ، طبقه سوم ۳۵% .
تا مبلغ ۲۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال نسبت به مازاد ۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ریال طبقه اول ۱۵% ، طبقه دوم ۲۵% ، طبقه سوم ۴۵% .
تا مبلغ ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال نسبت به مازاد ۲۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ریال طبقه اول ۲۵% ، طبقه دوم ۳۵% ، طبقه سوم ۵۵% .
نسبت به مازاد ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال طبقه اول ۳۵% ، طبقه دوم ۴۵% ، طبقه سوم ۶۵% .(ماده ۲۰ ق.م.م)
به صورت دقیق نرخ های اعلامی از طرف سازمان امور مالیاتی برای وراث طبقه یک است و به ترتیب برای وراث طبقه دوم دو برابر و برای وراث طبقه سوم به چهار برابر می رسد. همچنین باید در نظر داشت که اگر در هر طبقه حتی یک نفر ورثه در قید حیات باشد، موجب می گردد طبقات دیگر از جهت ارث بردن باطل شوند و هیچ ارثی به آنها تعلق نگیرد.
بر همین اساس چندی پیش سازمان امور مالیاتی کشور در اطلاعیه ای جزئیات مربوط به نرخ مالیات بر ارث در اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم را اعلام کرد. براساس قانون سال ١٣٩٥ مالیات بر ارث، ٣درصد ارزش دارایی هایی مانند سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و دیگر اوراق بهادار و سودهای آنان به سازمان امور مالیاتی تعلق دارد.
همچنین یک ونیم درصد ارزش آنها هم مشمول مالیات می شود. مالیات برارث حق الامتیاز و دیگر اموال و حقوق مالی هم در قانون جدید ١٠درصد ارزش روز در تاریخ تحویل محاسبه شده است. این درحالی است که ٢درصد بهای اعلام شده سازمان امور مالیاتی کشور برای انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی نیز مالیات بر ارث تلقی میشود. یک ونیمدرصد ارزش املاک برحسب تاریخ واگذاری روز نیز به دولت تعلق می گیرد. نرخ مالیات دارایی ها و اموال متوفی ایرانی که در خارج از کشور هستند، نیز شامل ١٠درصد ارزش ماترک است.
همین طور در صورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و داراییهای متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود. اما قوانین به همین جا ختم نمی شود. براساس قانون مالیاتهای مستقیم هر گونه نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتهای ایرانی یا خارجی در بورس ها یا بازارهای خارج از بورس که مجوز دارند، شامل نیمدرصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام خواهد بود.
براساس تبصره یک ماده اعلام شده مالیات های مستقیم از هر نقل و انتقال سهام و سهمالشرکه و حقتقدم سهام و سهم الشرکه شرکا در سایر شرکت ها، مالیات مقطوعی به میزان ٤درصد ارزش اسمی آنها وصول میشود. همچنین براساس ماده ٥٩ نقل و انتقال قطعی املاک به مأخذ ارزش معاملاتی و به نرخ ٥ درصد است.
نحوه تعیین مالیات شرکت های ساختمانی
براساس قانون قبلی مالیات برارث، مالیات برارث دارایی هایی تا مبلغ ٥٠ میلیون ریال برای طبقه اول شامل ٥ درصد ارزش اموال بود. که این میزان برای طبقه دوم به ١٥درصد ارزش دارایی و برای طبقه سوم به ٣٥ درصد ارزش دارایی می رسید. همچنین مالیات برارث دارایی هایی تا مبلغ ٢٠٠ میلیون تومان برای طبقه اول ١٥درصد ارزش دارایی، برای طبقه دوم ٢٥درصد و برای طبقه سوم ٤٥درصد تخمین زده شده بود. همچنین نرخ مالیات برارث دارایی و اموال بیش از ٥٠٠ میلیون ریال برای وراث طبقه اول شامل ٣٥ درصد ارزش دارایی، برای طبقه دوم ٤٥ درصد و برای طبقه سوم ٦٥درصد ارزش دارایی محاسبه شده بود.