رسیدگی به درخواست انحصار وراثت در فرآیند انحصار وراثت، تعداد وراث شخص متوفقی و میزان ارثیه آنها مشخص است. مشاوره حقوقی انحصار وراثت مخصوصا در خانوادههایی که دارای جمعیت زیاد هستند، بسیار پیچیده و نیاز به دانش کافی است که باید از وکیل انحصار وراثت استفاده شود. مطابق با قانون مالیات های مستقیم، وراث یک فرد به سه طبقه زیر تقسیم می شوند: طبقه اول : پدر، مادر، شوهر، زن، فرزندان و اولاد فرزندان طبقه دوم : اجداد، خواهر، برادر و فرزندان آنها طبقه سوم: عمو، عمه، دایی، خاله و فرزندان آنها. انحصار وراثت یک پدیده اجتماعی حقوقی است که بسیاری از مردم در دادگاه ها و روابط خانوادگی با آن درگیر هستند و با داشتن اطلاعات کامل و اشنایی با قوانین انحصار وراثت به چهارچوب مناسبی در حل مشکلات در این باره خواهند رسید.
پس از فوت هر فرد با توجه به یکپارچه شدن سیستم های اطلاعاتی موجود در کشور بلافاصله شناسنامه فرد باطل و گواهی فوت صادر می شود ودر حقیقت از این لحظه به بعد هر گونه دخل و تصرف در اموال متوفی اعم از منقول و غیر منقول ممنوع است و در اینجاست که افرادی که خود را دارای نسبت با متوفی میدانند اعم از سببی (زوج و زوجه) و نسبی (پدرو مادر فرزندان خواهرو برادر و……) می دانند.
و فی الواقع خود را ورثه متوفی و محق در دارا شدن و تملک اموال متوفی می دانند باید نسبت به اخذ گواهی حصر وراثت اقدام نموده که به واسطه این گواهی تعداد ورثه حین فوت محرز و معیین می گردد در حقیقت رکن اساسی گواهی حصر وراثت تعیین، مشخص ومحدود کردن ورثه متوفی است و فایده آن به این دلیل است که بعضا شاهد این موضوع هستیم که که متوقی در طول زندگی خود چندین ازدواج اعم از دایم و موقت داشته و طبیعتا فرزندان دیگری نیز جز آنچه اطرافیان او می شناسد داشته که صدور این گواهی ابزاری است در جهت احراز وراث و معین ومشخص کردن آنها .
دعوای انحصار وراثت ، گواهی انحصار وراثت ویا حصر وراثت اصطلاحی است همه ما به بسیار آن راشنیده ایم و احتمالا هر کدام از ما اطلاعاتی کم و یا زیاد در این خصوص داشته ، در این مطلب سعی دارم تعریفی جامع و کامل از این دعوا و انواع آن ، مراحل اخذ گواهی حصروراثت ، کارکرد و فایده اخذ گواهی انحصار وراثت ، تغییرات قانونی مربوط به اخذ گواهی حصر وراثت قبل و بعد از سال 1395 را با توجه به اینکه گواهی انحصار وراثت بسیار کاربردی و مبتلا به می باشد را ارائه داده و امید است که مثمر ثمر واقع گردد.
اگر در هر طبقهای حتی یک نفر از ورثه در حال حیات باشد سبب میشود هیچ ارثی به دیگر طبقات تعلق نگیرد. اگر در اصطلاحات حقوقی به کلمه «ترکه» یا «ما ترک» برخوردید بدانید که به معنی همان ارث یا دارایی فرد فوت شده است. این اصطلاح با اقتباس از آیه: «للرجال نصیب مما ترک الوالدان» بهکار برده میشود. اینکه هر فرد از شخص متوفی چقدر ارث میبرد بستگی به این دارد که فرد در چه طبقهای از وراث قرار دارد. و اینکه هر کدام از طبقات به چه میزان ودرصد باید مالیات بر ارث به دولت پرداخت نمایند در مقالات دیگر منتشره در سایت منعکس می باشد
این هزینه حدود ، 130 هزار تومان است. که این مبلغ در دفتر خدمات الکترونیک قضایی که توسط دولت بعنوان هزینه دادرسی دریافت می شود.
منبع: مالیات بر ارث