
نحله در شرع و قانون
سپتامبر 28, 2023
انحصار وراثت و مدارک لازم جهت اخذ آن
سپتامبر 28, 2023
مراحل اخذ گواهی حصر وراثت چیست ؟
در این مطلب برای کاربران مراحل اخذ گواهی حصر وراثت را توضیح داده ایم تا کاربران به راحتی این مراحل را سپری کنند.
مرحله اول: تهیه فرم های مخصوص
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت این است که فرم مخصوص درخواست این گواهی را تهیه کنید، از کجا؟ یک راست باید به شوراهای حل اختلاف بروید. اینکه به کدام شعبه شورا بروید هم مهم است. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید که آخرین اقامتگاه متوفی بوده است. در اینجا میتوانید فرم مخصوص را دریافت کنید. در این فرم باید اسامی افرادی که از متوفی ارث میبرند را با مشخصات کامل و نسبت آنها با مرحوم بنویسید. کار با پر کردن همین فرم تمام نمیشود بلکه شما باید به ۲ محل دیگر برای تکمیل مدارک خود مراجعه کنید و دوباره با این فرم به شورای حل اختلاف برگردید.
مرحله دوم: تایید وراث
در این مرحله باید سری به یک دفتر اسناد رسمی بزنید که معمولا در هر محلهای پیدا میشود. شما فرمی که از شورای حل اختلاف گرفتهاید را به همراه گواهی فوت متوفی و همچنین اصل و کپیشناسنامه و کارت ملی تمام وارثان باید به یک دفتر اسناد رسمی ببرید. یادتان باشد که در این مرحله ۲ شاهد هم که وارثان را میشناسند باید همراهتان باشند. در حقیقت این مرحله برای این است که دفتردار، شهادتنامهای را تنظیم کند و شاهدان با دادن امضا و گواهی، وراث متوفی را بهطور رسمی در همان فرم مخصوص تأیید کنند. این فرم ثبتشده، یکی از مدارکی است که شوراهای حل اختلاف در گامهای بعدی از شما میخواهند.
مرحله سوم: مشخص نمودن مالیات متعلقه به اموال متوفی
باید تکلیف اموال و داراییهای فرد متوفی هم در این مرحله مشخص شود. وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند. بعد یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود. این مالیات براساس قوانینی مشخص محاسبه میشود (نکته ایی که ذکر آن را ضروری میدانم این است که در این مرحله ورثه باید لیستی از اموال متوفی اعم از منقول و غیر منقول را در فرم مخصوصی که اظهارنامه نامیده می شود پر نموده ولی نکته قابل توجه اینکه نحوه ارائه صورت دارایی متوفی به اداره دارایی با توجه به اینکه هدف غایی وراث مشخص کردن مالیات متعلقه به اموال مختلف متوفی و درنهایت پرداخت وآزاد کردن اموال مربوطه است خیلی مهم می باشد
بیشتر بدانید : گواهی حصر وراثت
چرا که اشراف بر پاره ایی مسائل و قوانین مربوطه در این خصوص تاثیر قابل توجهی در کاهش مالیات بر ارث متعلقه دارد که بنده در قسمت های دیگر به طور جزئی در این خصوص ارائه اطلاعات نموده بدیهی است تجربیات یک مشاور مالیاتی متبحرتاثیر قابل توجهی در کاهش مالیات بر ارث متعلقه دارد . فقط یادتان باشد که این مالیات براساس اینکه وراث چه نسبتی با متوفی دارند دریافت میشود.(در انتهای این مقاله میتوانید با طبقهبندی وراث آشنا شوید.) بعد اداره دارایی به شما رسیدی میدهد که این رسید هم برای گرفتن گواهی انحصار وراثت لازم است.
مرحله چهارم: مراجعه به شورای حل اختلاف
فرم مخصوص انحصار وراثت که با امضای همه وراث و شاهدان در یکی از دفاتر اسناد رسمی ثبت شده، کپی برابر اصل شناسنامه وراث، گواهی فوت متوفی، کپی برابر اصل عقدنامه همسر متوفی، دادخواست گواهی انحصار وراثت و رسید گواهی مالیاتی یا همان مالیات بر ارث، مدارک مهمی هستند که شما باید تهیه کرده باشید و آنها را به یکی از شوراهای حل اختلاف تحویل دهید.
البته در این خصوص باید عرض کنم با توجه به الکترونیکی شدن خدمات قضایی در کشور و اتصال شوراهای حل اختلاف به این سیستم دیگر نیاز به مراجعه مستقیم به شورای حل اختلاف نیست بلکه با ارائه مدارک فوق الذکر به شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی امکان ثبت دادخواست انحصار وراثت وجود دارد. یادتان باشد که حتما اصل شناسنامه وراث را به همراه داشته باشید. نکته دیگر هم این است که لازم نیست همگی ورثه شال و کلاه کنید و به شورای حل اختلاف بروید، یک نفر از وراث هم برای ارائه مدارک و دادخواست به شورای حل اختلافبرودکفایت میکند.
مرحله پنجم: در این مرحله نیلزی به حضور شما و یا نماینده قانونی شما نیست
کار صدور گواهی انحصار وراثت را از این مرحله به بعد باید به شورای حل اختلاف بسپارید. حالا نوبت همان آگهی معرفی رسیده که احتمالا در مورد آن چیزی شنیدهاید و یا آن را در یکی از روزنامهها دیدهاید. مرجع قضایی پس از ملاحظه اسناد و مدارک که ارائه دادهاید و با هزینه شما در یک روزنامه کثیرالانتشار، تقاضای شما را آگهی میکند تا اگر شخص متوفی، وارث دیگری داشته باشد با ملاحظه این آگهی به دادگاه مراجعه کند. پس از گذشت یکماه از تاریخ نشر آگهی درصورتی که کسی به آن اعتراض نکند، بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد.
مرحله ششم: چه افرادی حق اعتراض به گواهی حصر وراثت را دارند ؟
۲ گروه میتوانند به گواهی انحصار وراثت صادر شده اعتراض کنند و دادگاه هم باید با تشکیل جلسهای دیگر، تکلیف را مشخص کند. یکی از کسانی که میتواند اعتراض کند دادستان قضایی است؛ یعنی این دادستان اگر تشخیص دهد که فرد فوت شده وارثی ندارد و درخواست ارائه شده بیاساس است، میتواند به صدور این گواهی اعتراض کند. گروه دوم هم افرادی هستند که فکر میکنند نامشان باید در میان وراث باشد و نیست یا گواهی انحصار وراثت به زیان آنها صادر شده است. به هر حال هر یک از این ۲ گروه باید اعتراض خود را اعلام کنند و حق دارند که از رأی دادگاه، تقاضای تجدیدنظر کنند.
مرحله هفتم: تقسیم ارث
با داشتن گواهی انحصار وراثت میتوانید به شکل کاملا قانونی، سراغ تقسیم ارث بروید. بانکها هم با وجود این گواهی به شما اجازه برداشت از حساب شخص متوفی را خواهند داد. فقط دانستن یک نکته در این زمینه مهم است؛ یادتان باشد درصورت متعدد بودن تعداد وراث، یا باید همه در زمان طلب اموال متوفی حضور داشته باشند یا اینکه همه وراث به یکی از ورثه، وکالت رسمی و محضری بدهند که بهدنبال جمعآوری اموال برود. مسلما روش دوم از نظر صرف زمان و پیگیری کارها بسیار بهتر است. ملکی هم که به نام متوفی در اداره املاک ثبت شده باشد، با ارائه گواهی انحصار وراثت، به نام همه وارثان ثبت خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید: مالیات بر ارث